Donează

2%

Viaţă pentru zilele tale

 metri

pentru

sănătate

  Fundaţia Procardia

ISTORIC

RAPORT DE ACTIVITATE 2008 - 2009

RAPORT DE ACTIVITATE 2010

RAPORT DE ACTIVITATE 2011-2012

RAPORT DE ACTIVITATE 2013

SISTEMUL 2%

ISTORIC

Procardia este o societate civilă medicală cu o istorie de 40 de ani. Sistemul nostru de îngrijire a început în 1973. Scopul nostru principal este garantarea unui sistem de îngrijire pentru pacienţii cardiaci.

Sub egida societaţii medicale activează Fundaţia Procardia din Târgu Mureş. În decursul anilor am organizat pentru populaţia municipiului Târgu Mureş manifestările “Zilele Inimii” precum şi o serie de activităţi educative.

 

Cel mai mare proiect al fundaţiei este programul "100 de metrii pentru sănătate". Scopul acestui proiect este:

• înfiinţarea unor trasee în spaţiul verde, unde toate categoriile de vârstă pot desfăşura zilnic o activitate fizică necesară pentru menţinerea sănătăţii şi pot obţine informaţiile necesare pentru un mod de viaţă sănătos. Până în prezent am înfiinţat trei alei: Aleea Sănătăţii Dâmbul Pietros, Aleea Sănătăţii Plaul Corneşti şi Aleea Sănătăţii Comuna Acăţari .

• sprijinirea şi dezvoltarea tuturor activităţilor, menite să contribuie la prevenirea şi tratarea afecţiunilor cardiace pentru toate categoriile sociale

•  dezvoltarea posibilităţilor examinărilor profilactice

• elaborarea  şi organizarea unor activităţi profilactice în diverse activităţi

• sprijinirea unor activităţi educative, didactice şi profilactice legate de prevenirea primară şi secundară a bolilor cardiovasculare.

Societatea desfăşoară o bogată activitate de cercetare ştiinţifică cu reputaţie cunoscută în ţară şi străinatate. Am organizat o serie de conferinţe naţionale şi internaţionale Cardioprevent şi Cardiofem.

Principalul domeniu de cercetare este cel al prevenirii înbolnăvirilor, recuperare medicală, informatică medicală.

RAPORT DE ACTIVITATE 2008 - 2009

31 ianuarie 2008 – Zilele deschise Procardia

În cadrul acestui eveniment Prof. Dr. Kikeli Pál a prezentat problema obezităţii, boala secolului XXI., după care fizioterapeuta Bartha Zsuzsa a prezentat importanţa alimentaţiei sănătoase şi a exerciţiului fizic.

Invitatul, Dl. Meltzer Viktor a împărtăşit experienţa şi reţetele proprii dietetice, după care restaurantul Tip Top, sponsorul principal ne a oferit gustări preparate pe baza acestei reţete de succes.

A fost prezentat modalitatea şi mijloacele autocontrolului în conştientizarea sănătăţii, riscului şi bolii cardiovasculare, principala modalitate de realizare a complianţei pacienţilor. Am distribuit “AGENDA PACIENTULUI”  bazată pe experienţa a 35 de ani de activitate şi am instruit  pacienţii în vederea folosirii corecte şi eficiente a acestuia.

De asemenea a fost prezentată experienţa grupelor terapeutice , principala modalitate de păstrare a sănătăţii, prevenire a bolii cardiovasculare şi reabilitării cardiovasculare, prin asigurarea condiţiei pentru un stil de viată sănătos.

19 noiembrie 2008 – Conferinţă de presă

O sută de metri pentru sănătatea ta - este îndemnul pe care Fundaţia Procardia îl adresează întregii populaţii. Prof.dr. Kikeli Pal Isvan şeful catedrei de medicină de familie de la UMF Târgu Mureş şi reprezentatul Fundaţiei Procardia, a susţinut în prezenţa studenţilor şi a rezidenţilor o conferinţă de presă pe tema “Sedentarismului” şi a lansat programul “100 de metri pentru sănătatea ta”.  A fost precizat că sedentarismul este unul dintre principalii factori care determină bolile sistemului cardiovascular şi afectează tote categoriile de vârstă. A fost subliniat importanţa şi responsabilitatea enormă a comunităţii medicale în formarea unui nou stil de viaţă. Mass media a demostrat interesul faţă de acest proiect prin participarea în număr mare şi a exprimat dorinţa de a fi partener  în realizarea programului.

26 noiembrie 2008 – Lansarea programului de 100 de metri pentru sănătate , în incinta sălii de sport Gymnastic Club Procardia, de pe strada Călăraşilor nr. 20

La întâlnire a fost prezentat proiectul unei piste pentru sănătate şi a fost demonstrat un program conceput pentru acest scop şi modul în care conştientizăm şi pregătim pentru această acţiune medicii rezidenţi în medicină de familie şi studenţii în medicină de ultimul an pentru a deveni coordinatorii acestui program, modul în care trebuie să atragă liderii comunitari şi să formeze echipa comunitară multidisciplinară pentru crearea condiţiilor unei vieţi sănătoase. Totodată a fost semnată colaborarea între primăria Tg-Mureş şi Procardia referitor la inagurarea şi amenajarea acestor piste. Domnul viceprimar Csegzi Sandor a participat înpreună cu medicii rezidenţi la programele demonstrative.

18 februarie 2009 – Prezentarea proiectului „100 de metri petru sănătate” în faţa primarilor din judeţul Mureş

La acest eveniment au fost reprezentaţi multe localităţi din judeţ care au arătat un interes mare faţă de proiectul prezentat.

Februarie-mai 2009 – Întâlniri regulate cu Organizaţiile Nonguvernamentale

La aceste întâlniri Procardia atrage atenţia întregii comunităţi asupra pericolului creat de un stil de viaţă nesănătos şi invită  cetăţenii oraşului Târgu Mureş şi a judeţului Mureş, Primăria municipiului alături de Consiliul local, precum şi organizaţiile non-guvernamentale spre găsirea, amenajarea şi întreţinerea în parteneriat cu Fundaţia Procardia  a cât mai multor trasee, zone, “100 de metri pentru sănătatea ta” pentru protejarea sănătăţii unde toate categoriile de vârstă pot desfăşura zilnic o activitate fizică şi vor obţine informaţiile  necesare pentru conştientizarea riscului cardiovascular.

Din noiembrie 2008 organizăm lunar cursuri şi workshopuri de perfecţionare pentru medici de familie şi rezidenţi în medicina de familie legate de aspectele teoretice şi practice ale prevenirii bolilor cardio-vasculare , tehnici de comunicare populaţională, tehnica culturii fizice medicale pentru persoanele sănătoase şi la bolnavi. (lunar 100 participanţi).

August 2009 – Excursie organizată la Tuşnad pentru pacienţii cardiovasculari

În cadrul excursiei pacienţii au efectuat  diferite actvităţi fizice, sportive în aer liber, după care au beneficiat de efectele hidrokinetoterapiei.

Noiembrie 2009 – Curs conferinţă Cardioprevent 2009 Tîrgu-Mureş

În cadrul conferinţei au fost prezentate medicilor de familie precum şi specialiştilor din alte domenii şi rezidenţilor de medicină de familie noutăţile privind prevenţia bolilor cardiovasculare atât medicamentos, cât şi prin kinetoterapie.

Decembrie 2009 – Premierea pacienţilor model

Premii şi diplome acordate pacienţilor cu compleanţă înaltă la programele de grup. În cadrul acestui eveniment au fost prezentate principiile unei alimentaţii sănătoase pe perioada sărbătorilor de iarnă, incluzând degustarea unor preparate realizate pe baza acestor principii.

RAPORT DE ACTIVITATE 2010

26 noiembrie 2008 – am lansat programul „100 de metri pentru sănătate”

La întâlnire a fost prezentat proiectul unei piste pentru sănătate şi a fost demonstrat un program conceput pentru acest scop şi modul în care conştientizăm şi pregătim pentru această acţiune medicii rezidenţi în medicină de familie şi studenţii în medicină de ultimul an pentru a deveni coordonatorii acestui program, modul în care trebuie să atragă liderii comunitari şi să formeze echipa comunitară multidisciplinară pentru crearea condiţiilor unei vieţi sănătoase.

10-23 aprilie 2010 – pregătirea primei piste de „100 metri pentru sănătate” pe Aleea Şurianu

La aceste pregătiri au participat: reprezentanţii Primăriei, Tg.-Mureş, membrii al clubului Rotary Tg.-Mureş, reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale, voluntari: medici rezidenţi, antrenori de sport, fiziokinetoterapeuţi, educatori. La acţiunile de pregătire s-a curăţat şi s-a amenajat spaţiul pentru „100 de metri pentru sănătate” şi pista de alergare. Au mai fost montate tablouri de informare pentru un stil de viaţă sănătos care oferă modele pentru practicarea exerciţiilor fizice în mod continuu şi tabele cu prezentarea piramidei de alimentaţie etc.

23 aprilie 2010 – inaugurarea primei piste de „100 metri pentru sănătate” – Aleea Şurianu

La inaugurare au luat parte reprezentanţii Primăriei Tg.-Mureş, membrii al clubului Rotary, organizaţii nonguvernamentale – organizaţii sportive, voluntari (Grădiniţa P.P. Rândunica, Şcoala Generală nr. 17) şi peste 1000 de participanţi.

10 august 2010 – Pregătirea pistei de „100 metri pentru sănătate” - Acăţari

La pregătiri au participat: reprezentanţii Primăriei Acăţari membrii al clubului Rotary Tg.-Mureş, reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale, voluntari: medici rezidenţi, antrenori de sport, fiziokinetoterapeuţi, locuitorii comunei Acăţari şi a satelor din împrejurimi. La acţiunile de pregătire s-a curăţat şi s-a amenajat spaţiul pentru „100 de metri pentru sănătate” şi pista de alergare. Au mai fost montate tablouri de informare pentru un stil de viaţă sănătos care oferă modele pentru practicarea exerciţiilor fizice în mod continuu şi tabele cu prezentarea piramidei de alimentaţie etc.

20 august 2010 – inaugurarea pistei de „100 metri pentru sănătate” - Acăţari

La inaugurare au luat parte reprezentanţii Primăriei Acăţari, membrii al clubului Rotary, organizaţii nonguvernamentale – organizaţii sportive, voluntari: medici rezidenţi, medici specialişti şi peste 2000 de participanţi.

RAPORT DE ACTIVITATE 2011-2012

27 mai 2011 – inaugurarea noului traseu „100 de metri pentru sănătate” pe platoul Corneşti

Fundaţia Procardia împreună cu Primăria Municipiului Târgu Mureş şi Clubul Rotary Téka, cu sprijinul companiei Gedeon Richter şi partenerii proiectului „100 de metri pentru sănătate”, am inaugurat în data de 27 mai 2011, orele 15.00, un nou traseu „100 de metri pentru sănătate”, în cadrul Zilelor Oraşului Târgu Mureş, la Platoul Corneşti .

Pe acest traseu a avut loc desfăşurarea unor activităţi de conştientizare, informare cu următoarele activităţi:

• Controlul tensiunii arteriale

• Control ponderal

• Sfaturi medicale

• Sfaturi de kinetoterapie

• Au avut loc demonstraţii de gimnastică şi sport pentru promovarea stilului de viaţă sănătos

• Informare despre programele de sănătate ale centrului regional de prevenţie

• Distribuire de materiale informaţionale

• Învăţarea tehnicilor de autocontrol a sănătăţii

• Conştientizarea şi popularizarea posibilităţilor de „e- health”

24 noiembrie 2011 – Fundaţia Procardia în colaborare cu partenerii proiectului „100 metri pentru sănătate” a organizat PORŢILE DESCHISE.

Scopul zilei Porţilor Deschise a fost  de a conştientiza riscul lipsei activităţii  fizice şi de a oferi modalităţi practice pentru a asigura condiţii pentru un stil de viaţă sănătos populaţiei din Târgu Mureş.

Au avut loc evaluarea riscului cardiovascular, afecţiunilor locomotorii şi  respiratorii, demonstraţii de gimnastică şi sport pentru promovarea stilului de viaţă sănătos. Participanţii au avut posibilitatea de a încerca gratuit toate  activităţile din scala largă de programe. De asemenea am oferit programe pentru toţi de la 5 ani până la 85 de ani.

09 martie 2012 – la sala “Deus Providebit” a avut loc prezentarea cu tema “Particularităţile bolilor cardiovasculare la femei şi modalităţile de prevenire şi recuperare ale acestora”. Motivaţia acţiunii de popularizare a fost aceea că pe plan mondial decedează mai multe femei din cauza bolilor cardiovasculare decât bărbaţi.

Fundaţia Procardia a înaintat propunerii către Consiliul local pentru extinderea proiectului de parteneriat “100 de metri pentru sănătate” . Propunerile se referă la destinaţia viitoare a parcului municipal în sensul unui complex de sănătate, sport şi agrement.

Printre altele înfiinţarea în incinta acesteia a unui centru de coordonare a acţiunilor preventive şi de recuperare din Târgu Mureş.

20 iunie 2012 – Fundaţia Procardia, Primăria Târgu-Mureş si Clubul Rotary Teka, cu sprijinul companiei Gedeon Richter, cu participarea grădiniţei Rândunica, pe aleea sănătăţii, la locul numit ”100 de metri pentru sănătate”, am organizat un eveniment dedicat sănătăţii. În cardul acestui eveniment au avut loc următoarele acţiuni: evaluarea riscului cardiovascular şi locomotor, sfaturile medicilor, programe sportive pentru toate categoriile de vârstă, Cortul Medicul Mic, programe  pentru cei mici şi alte evenimente impresionante, Zumba Fitness Party. Au participat peste 1000 de persoane de toate categoriile de vârstă, din care 250 de copii.

Săptămânal am organizat activităţi sportive pentru grădiniţe, care vizează dezvoltarea sistemului musculo-scheletal, şi oferă a gamă variată de exerciţii, în funcţie de vârsta şi nivelul de rezistenţă fizică a copiilor. Acest program ajută la dezvoltarea formării musculaturii trunchiului în cantitate necesară, şezutul activ, ajută la păstrarea tonusului  musculaturii coloanei vertebrale, în acest fel pot fi prevenite problemele de statică ale coloanei şi de ţinută care de obicei apar mai târziu.

29 noiembrie 2012 – a avut loc comemorarea a 20 de ani de activitate a Fundaţiei Procardia şi deschiderea Centrului de prevenţie, reabilitare cardiovasculară şi locomotorii, precum de educaţie pentru un stil de viaţă sănătos.

RAPORT DE ACTIVITATE 2013

1 iunie 2013 – cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, printre râsetele copiilor a decurs în cadrul proiectului “100 de metrii pentru sănătate” programul: „Copii, mişcaţi-vă părinţii şi bunicii!” În jur de 400 de participanţi s-au adunat în curtea grădiniţei Rândunica din Târgu Mureş, copii cu părinţii şi bunicii lor la fel s-au putut bucura şi compara abilităţile lor în jocuri active pline de mişcare.

Evenimentul s-a încheiat pe Bulevardul 1848 cu turul ciclist intitulat „Ding-Ding, vin bicicletele!”, prilej cu care copii însoţiţi de părinţii lor au pedalat pentru un oraş liber pentru biciclişti şi pentru un stil de viaţă mai sănătos.

Lăsăm fotografiile să vorbească de la sine:

 

SISTEMUL 2%

Aveţi posibilitatea de a sprijini activitatea Fundaţiei Procardia prin "Sistemul 2%"

 

Salt la începutul paginii

 

 

Adresă sediu

Str. Mihai Eminescu nr.3,

Cod poştal: 540043

Tel/fax: 0265.210.087

Mobil: 0770.547.384

 

Adresă Centru de recuperare

Str. Arany János nr. 46

Tel: 0365.455.155

Mobil: 0730.545.646

 

e-mail:

cabinete@procardia.ro

procardia.laborator@gmail.com

fundatiaprocardia@yahoo.com

 

Vizitaţi pagina noastră de:

SCM Procardia - Sediu

Târgu Mureș, str. Mihai Eminescu, nr. 3

tel/fax: 0265.210.087;  mobil: 0770.547.384

e-mail: cabinete@procardia.ro

SCM Procardia - Centru de recuperare

Târgu Mureș, str. Arany János, nr. 46

tel: 0365.455.155; mobil: 0730.545.646

e-mail: cabinete@procardia.ro

Facebook

COPYRIGHT© 2013 SCM PROCARDIA, ALL RIGHTS RESERVED | SITE BY: Sh, Cs, L