Donează

2%

Viaţă pentru zilele tale

 metri

pentru

sănătate

  Procardia - Probe funcţionale

Laboratorul de probe funcţionale include următoarele servicii:

 • Electrocardiografie

  Ce este electrocardiograma?

  Electrocardiograma este înregistrarea pe hârtie a activităţii electrice a inimii în condiţii de repaus fizic.

  Principii de bază

  Toate celulele vii în funcţia lor generează şi transmit un impuls electric de aproximativ 50-70 de mV(cam a 20-a parte din cea a unei baterii). Celule specializate ale inimii generează şi transmit acest ritm întregului cord cea ce determină contracţia musculaturii cardiace şi punerea în circulaţie a sângelui. De modul în care acest curent este generat şi transmis depinde funcţionarea corectă şi eficientă a inimii.

  Prin electrocardiogramă se realizează înregistrarea acestei mici sarcini electrice prin intermediul celor 10 fire (electrozi) plasate 4 la nivelul membrelor şi 6 la nivelul toracelui. Având în vedere că prin plasarea unui obiect solid pe piele se formează un strat subţire de aer care nu permite conducerea semnalului electric , electrozii sunt acoperiţi cu un gel special care elimină acest aer şi permit un contact optim între electrozi şi piele.

  Tehnica de realizare

  Pacientul este rugat să se dezbrace până la brâu cu expunerea concomitentă a extremităţilor şi se culcă pe patul de examinare în vederea asigurării unei poziţii cât mai relaxate. Asistenta plasează electrozii în punctele specifice, înregistrează datele pacientului şi porneşte înregistrarea. În  intervalul înregistrării pacientul este rugat să respire normal şi să nu vorbească pentru a nu apărea pe electrocardiograma artefacte care să nu permită interpretarea acesteia.

 • Monitorizare ECG pe 24 de ore

  Ce este monitorizarea ECG pe 24 de ore?

  Monitorizarea ambulatorie a  ritmului cardiac permite înregistrarea ritmului inimii pe 24 de ore, oferind informaţii despre cum funcţionează inima dumneavoastră într-o zi normală.

  Principii de bază

   Monitorizarea ECG pe 24 ore se efectuează cu ajutorul unui monitor Holter, un dispozitiv care înregistrează în mod continuu ritmul inimii în timpul tuturor activităţilor zilnice , de obicei pe o perioadă de 24 ore sau 48 ore. Deosebirea între ECG-ul clasic şi aparatura Holter este că cea din urmă nu este fixă, ci mobilă, ceea ce înseamnă că puteţi să o purtaţi cu dumneavoastră, fiind foarte mică, şi compactă similar cu o gentuţă.

  Fiind purtată cel puţin 24 de ore, aparatura Holter, cu ajutorul electrozilor plasaţi pe pieptul dumneavoastră, surprinde şi înregistrează ritmul inimii atât în momentele cele mai  liniştite din viaţă (ex. noaptea dormind) cât şi cele mai active (ex. sport) sau semi-active (ex. luând masa). Efortul psihic, de exemplu o zi mai stresantă la locul de muncă, pot fi de asemenea avea un efect asupra ritmul inimii, care vor fi surprinse la fel de acest aparat.

  Medicul poate recomanda  aparatul Holter în următoarele posibile cazuri: reacţia ritmului inimii la folosirea anumitor medicamente,  verificarea funcţionării inimii după un atac de cord,  dureri toracice, aritmii cardiace, palpitaţii, diagnosticarea ischemiei silenţioase, etc.

  Tehnica de realizare – cum să vă pregătiţi

  Nu trebuie să vă pregătiţi special pentru acest test, dar este bine de ştiut că aparatul va fi plasat sau debranşat, numai de persoane calificate, ceea ce înseamnă, că-l va purtaţi cel puţin 24 de ore, în funcţie de recomandarea medicului specialist, ceea ce înseamnă că trebuie să purtaţi haine lejere preferabil cu deschidere uşoară în faţă (cu fermoar sau nasturi). De asemenea, în caz de nevoie se va îndepărta pilozitatea toracică.

  Electrozii sunt ataşaţi cu fire de un monitor portabil cu baterii, care este purtat într-o husă, putând fi purtat ca şi o gentuţă. Continuaţi cu activităţile zilnice obişnuite fără a face baie.

  Veţi primi o agendă, în care o să treceţi  toate activităţile şi evenimentele din acea zi menţionând şi ora.

  Deconectarea electrozilor sau a firelor va avea ca consecinţă întreruperea înregistrării ritmului cardiac.

  După demontarea aparatului, acesta va fi citit de un computer, care va raporta înregistrarea ritmului cardiac, care va fi validă numai după evaluarea de medicul de specialitate în concordanţă cu jurnalul de evenimente.

 • Monitorizare TA pe 24 de ore

  Ce este înregistrarea Holter TA

  Înregistrarea Holter TA este măsurarea şi înregistrarea tensiunilor arteriale pe o perioada de 24 de ore.

  Principii de bază

  Măsurarea tensiunii arteriale este o examinare care trebuie realizată în condiţii de repaus fizic şi psihic în vederea obţinerii unui rezultat cât mai apropiat de valoarea reala a acesteia. În momentul măsurării valoarea poate fi influenţată de multiplii factori psiho-emoţionali unul din cele mai frecvente fiind prezenţa medicului şi a personalului medical care pot determina creşteri involuntare ale valorilor tensionale. Pentru a exclude acest factor de eroare se realizează măsurarea pe 24 de ore a tensiunii arteriale. Această măsurare pe o perioadă îndelungată prezintă şi avantajele unui număr mai mare de înregistrări care pot fi supuse analizei statistice relevând date suplimentare unei simple măsurători tensionale. De asemenea prin marcarea administrării medicaţiei se poate evalua eficienţa acesteia în controlul valorilor tensionale la pacienţii cu hipertensiune arterială cronică aflaţi sub tratament medicamentos.

  Tehnica de realizare

  Aparatul este de dimensiune redusă pentru a nu influenţa activitatea persoanei examinate. După setarea aparatului şi introducerea datelor personale ale persoanei de examinat, se poziţionează manşeta aparatului în mod similar cu a tensiometrului şi se testează funcţionalitatea. Aparatul este setat să realizeze o măsurătoare la fiecare 20 de minute, iar în timpul somnului pacientul setează măsurătorile la 30 de minute prin apăsarea unui singur buton urmând ca dimineaţa să se revină la măsurătorile la intervale de 20 de minute. Momentele administrării medicaţiei antihipertensive se înregistrează prin apăsarea unui alt buton. După îndepărtarea aparatului datele sunt descărcate pe calculator şi se realizează prelucrarea statistică urmând imprimarea rezultatelor spre a fi interpretate de medic.

 • Testare de efort

  Ce este electrocardiograma de efort

  Electrocardiograma de efort este înregistrarea activităţii electrice a inimii în condiţii de exerciţiu fizic

  Principii de bază

  Principiile generării şi transmiterii curentului electric de către celulele vii sunt identice cu cele prezentate în cadrul electrocardiografiei de repaus.

  Generarea şi transmiterea acestui mic curent electric este nevoie de o circulaţie adecvată la nivelul vaselor de sânge ale inimii (aceste vase de sânge asigura transportul nutrienţilor necesari la nivelul inimii pentru a genera curentul electric cât şi pentru a realiza contracţia eficientă a musculaturii inimi). Depuneri la nivelul arterelor inimii împiedică aprovizionarea cu nutrienţi a inimii şi pot determina o afecţiune cunoscută tuturor şi anume angina pectorală care în condiţii extreme poate determina infarctul miocardic (un accident major care influenţează atât activitatea electrică cât şi activitatea de pompă a inimii). În fazele iniţiale ale bolii când arterele nu sunt foarte îngustate aceste fenomene pot să nu apară în condiţii de repaus dar ele apar la efortul de zi cu zi. Pentru depistarea acestor afectări minore este necesară recrearea nivelului de efort cotidian şi înregistrarea activităţii inimii în condiţii de siguranţă sub supraveghere medicală.

  Tehnica de realizare

  Pacientul se dezbracă până la brâu şi se aşează pe bicicletă. Asistenta plasează electrozii în punctele specifice şi se realizează o înregistrare electrocardiografică de repaus şi o măsurare a tensiunii arteriale în scopul comparaţiei ulterioare. Pacientul începe să efectueze efort prin pedalare. După un ciclu de 3 minute de pedalare la nivelul iniţial se măsoară din nou tensiunea arterială şi se trece la un nivel superior resimţit de pacient prin creşterea dificultăţii la pedalare. Aceste cicluri se repetă până când medicul decide că s-au atins criteriile conform cărora testul este interpretabil. În acel moment la comanda medicului se poate sista efortul fizic şi se trece din nou în repaus, perioadă în care se continuă înregistrarea activităţii inimii şi măsurarea tensiunii arteriale pe o perioadă de minim încă 6 minute.

  Pe parcursul întregii examinări pacientul este rugat să semnaleze apariţia oricărui simptom: durere toracică, lipsă de aer, oboseală, musculară accentuată, incapacitatea de a continua efortul, pentru o mai bună interpretare a rezultatelor.

 • Ecocardiografia

  Ce este ecografia cardiacă

  Ecografia cardiacă este vizualizarea poziţiei şi funcţiei inimii prin intermediul unui ecograf.

  Principii de bază

  Principiile de bază ale ecografiei cardiace sunt cele ale generării şi interpretării ecourilor similar cu principiile descrise la ecografia abdominală. Doua diferenţe majore sunt reprezentate de faptul că ecografia cardiacă examinează un organ aflat în continuă mişcare şi este protejată de cutia toracică, coastele fiind un obstacol în calea undelor sonore şi necesitând aparatură specializată pentru compensarea acestor două piedici şi pentru procesarea informaţiei suplimentare oferite de mişcarea inimii.

  Tehnica de realizare

  Pacientul se dezbracă până la brâu şi se culcă pe patul de examinare cu faţa în sus şi mâna stângă deasupra capului pentru a nu incomoda medicul în examinare. Medicul poziţionează transductorul la nivelul intervalului liber dintre coaste şi vizualizează cordul realizând şi măsurătorile care să permită o evaluare cât mai precisă a funcţiei inimii. Pe parcursul examinării poate fi necesară schimbarea poziţiei persoanei supuse examinării pentru obţinerea unei imagini optime în vederea măsurătorilor. La terminarea examinării se scrie un rezumat al examinării şi valorile măsurate cu această ocazie pentru transmitere spre medicul curant.

 • Ecografie abdominală

  Ce este ecografia abdominală

  Ecografia abdominală este vizualizarea formei şi poziţiei organelor abdominale prin intermediul unui aparat (ecograf)

  Principii de bază

  Principiul aflat la baza acestei examinări este reflexia undelor sonore când acestea întâlnesc un obstacol în mod similar cu apariţia ecoului. Ecograful funcţionează prin emiterea de unde ultrasonice (unde cu frecvenţă mai mare decât cea detectabilă de urechea umană) care pe traiectul lor prin corpul uman sunt influenţate de diferitele caracteristici ale organelor, a învelişului acestora şi a conţinutului lor. După emiterea undelor aparatul detectează modul în care aceste unde sunt reflectate şi în funcţie de timpul în care sunt reflectate şi intensitatea undei reflectate generează o imagine pe monitor care reprezintă o „felie” realizată prin abdomen. Pentru realizarea unei transmisii optime a undelor între transductor (capul de citire) şi abdomen se utilizează ca substanţă de contact gelul ecografic.

  Tehnica de realizare

  Pentru a acumula o cantitate cât mai mare de informaţii se recomandă ca pacientul să fi consumat ultima masă la mai mult de 6 ore înaintea examinării (pentru evaluarea optimă a vezicii biliare care se contractă şi devine greu detectabilă post alimentar) şi să prezinte vezica urinară plină pentru vizualizarea optimă a acesteia şi a organelor din etajul abdominal inferior.

  Pacientul se poziţionează pe pat cu faţa în sus şi mâinile deasupra capului pentru un acces cât mai bun a medicului la regiunile de examinat. Medicul examinează metodic toate organele de la nivelul abdomenului iar pentru vizualizarea unor zone mai greu accesibile poate solicita schimbarea poziţiei pacientului în funcţie de necesităţi. La sfârşitul examinării se îndepărtează stratul de gel de pe abdomenul pacientului şi se înmânează concluziile în vederea transmiterii către medicul curant.

 • Ecografie tiroidiană

  Ce este ecografia tiroidiană

  Ecografia tiroidiană este investigaţia imagistică cea mai folosită pentru explorarea glandei tiroide şi  depistează eventualele probleme la nivelul glandei şi ajută la prevenirea afecţiunilor grave .

  Principii de bază

  Ecografia tiroidei explorează dimensiunile, forma, conturul, densitatea, structura şi vascularizaţia glandei tiroide, a structurilor învecinate precum regiunea latero cervicală şi a ganglionilor limfatici cervicali. Este mult mai accesibilă financiar decât alte metode similare şi are o rezoluţie mare o rezoluţie mare a imaginii, care permite redarea cu mare acurateţe a structurii glandei.

  Tehnica de realizare

  Ecografia de glandă tiroidă este o metodă fără efecte nocive şi poate fi repetată de câte ori este nevoie. Nu este  dureroasă, nu este  invazivă, dar este foarte rapidă, nu durează în general mai mult de 15 minute.

  Nu este necesar nici o pregătire specială pentru această examinare.

 • Ecografie părţilor moi

  Ce este ecografia părţilor moi

  Ecografia parţilor moi evaluează muşchii, şi ţesutul celular subcutanat, mai exact grăsimea de sub piele.

  Principii de bază

  Ecografia părţilor moi este indicată pentru aprecierea unor tumori musculare sau superficiale şi în traumatisme.

  Tehnica de realizare

  Nu este necesar nici o pregătire specială pentru această examinare.

 • Ecografie - arterial şi venos

  Ce este ecografia arterială și venoasă

  Ecografia arterială și venoasă vizualizează traiectul vaselor de sânge și fluxul sanguin la nivelul lor.

  Principii de bază

  Ecografia arterială și venoasă  este indicată pentru aprecierea grosimii vaselor sanguine precum și lumenul și gradul de permeabilitate al acestora, permițând vizualizarea eventualelor îngustări sau obstrucții și localizarea acestora.

  Tehnica de realizare

  Nu este necesar nici o pregătire specială pentru această examinare.

 • Spirometrie

  Ce este spirometria

  Spirometria este investigaţia care analizează funcţia respiratorie (pulmonară) a persoanei examinate.

  Principii de bază

  Funcţionarea corectă şi eficientă a plămânului poate fi influenţat de boală dar şi de multiplii factori de mediu. Această investigaţie permite stabilirea tipului de boală respiratorie şi a gândului de severitate.

  Deoarece în urma determinărilor realizate pe un număr mare de persoane sănătoase, fără boli pulmonare s-a constatat că parametrii principali ai respiraţiei variază semnificativ în funcţie de vârsta, greutate, înălţime şi sexul persoanei examinate s-au creat tabele care conţin parametrii optimi în funcţie de caracteristicile enumerate şi care sunt folosite ca mijloc de comparaţie. Parametrii măsuraţi sunt cantitatea de aer care poate fi inspirată în inspir forţat şi debitul aerului expirat în diferitele momente ale expirului.

  Tehnica de realizare

  Asistenta introduce datele persoanei examinate în aparat şi montează tubul de carton de unică folosinţă prin care va sufla pacientul. Pacientul realizează câteva inspiraţii şi expiraţii profunde şi apoi va începe testul in sine. Pacientul realizează un expir profund încercând să golească tot aerul posibil din plămâni, apoi cuprinde cu buzele tubul de carton astfel încât să realizeze un sigiliu perfect, inspiră profund încercând să absoarbă cât mai mult aer şi în final va încerca să expire din nou cu forţă tot aerul inspirat într-un timp cât mai scurt. Rezultatele sunt înregistrate de aparat şi tipărite pentru a fi interpretate de medic.

 • Audiometrie

  Ce este  Audiometria

  Testul auditiv evaluează capacitatea unei persoane de a auzi, prin măsurarea abilităţii sunetelor de a ajunge la creier. Audiometria, este metoda de măsurare a acuităţii auditive a unei persoane.

  Principii de bază

  Testul auditiv evaluează capacitatea unei persoane de a auzi, prin măsurarea abilităţii sunetelor de a ajunge la creier. Audiometria tonală testează ambele moduri de transmitere a sunetului, prima dintre ele prin sunetele transmise în cască, iar a doua, calea osoasă, printr-un vibrator poziţionat în spatele urechilor.

  Tehnica de realizare

  Înainte de a începe un test auditiv se  va îndepărta cerumenul din canalul auditiv, ochelarii, cerceii sau agrafele pentru păr.

  Audiometria se desfăşoară într-o camera insonorizată, în care pacientului îi transmit prin cască o serie de tonuri, de anumite frecvenţe şi intensităţi, ce este moderat de medicul care face audiograma în funcţie de răspunsul pacientului, care în timpul testului, ţine în mână un buton ce trebuie apăsat ori de câte ori aude sunetul respectiv. Fiecare ureche este testată separat după care  medicul întocmeşte un grafic numit audiogramă.

 • Doppler periferic

  Ce este  Doppler

  Examinarea Doppler cu ajutorul ultrasunetelor  măsoară  viteza circulaţiei sangvine, se examinează structurile mobile ale sângelui care circulă prin vasele de sânge

  Principii de baza

  Metoda examenului Doppler este aplicat cel mai des în cardiologie dar poate fi utilizat cu încredere şi în alte domenii. Examenul Doppler este utilizat la identificarea modificărilor sistemului vascular. Astfel  se pot urmări cu exactitate şi foarte precis modificări ale vaselor de sânge a membrelor, ale creierului sau dilataţiile acestora, blocajele arterelor şi venelor şi trombozele.

  Tehnica de realizare

  Examenul Doppler este o metodă neinvazivă, ceea ce înseamnă că nu trebuie pătruns în organism şi nici nu există expunere la radiaţii. Poate fi repetat de mai multe ori, nu este solicitant sau periculos, şi nu are deloc efecte adverse. Nu necesită deloc pregătire specială pentru această investigaţie.

 • Telemetria

  Telemetria - reprezintă monitorizarea funcţiilor vitale de la distanţă.

  În cadrul Societăţii Medicale Procardia avem posibilitatea monitorizării telemetrice a valorilor tensionale măsurate de pacient la domiciliu.

  Modul de efectuare

  Pacientul primeşte spre utilizare un tensiometru conectat prin legatură bluetooth cu un telefon mobil.

  Pacientul efectuează masurătoarea valorii tensionale in condiţii standard: după un repaus de 10 minute, în poziţie şezânda, cu spatele rezemat de spătarul scaunului, braţul relaxat sprijinit.

  După efectuarea măsurătorii aparatul transmite în mod automat valorile tensionale către telefon care de asemenea în mod automat va retransmite valorile tensionale către baza de date.

  Valorile tensionale sunt supravegheate de medicul curant şi în caz de nevoie se contactează telefonic pacientul în vederea ajustării valorilor tensionale.

 • Impedanță cardiografică

  Impedanţa electrică este măsura conductivităţii curentului electric în diferite materiale şi substanţe.

  Principii de funcţionare:

  Corpul uman prezintă o impedanţa variabilă în funcţie de gradul de hidratare al organismului, precum şi în funcţie de conţinutul de apă al diferitelor organe. La nivel toracic există 2 factori care influenţează impedanţa: respiraţia – prin umplerea toracelui cu aer determină scăderea conductivităţii iar prin expiraţie aceasta creşte din nou; şi funcţia inimii care în diastolă se umple cu sânge (foarte bun conductor electric) şi determină o creştere a impedanţei, iar in sistolă sângele este ejectat din torace iar impedanţa scade. Aparatul emite un curent microvoltat inert din punct de vedere biologic şi înregistrează variaţiile impedanţei. Concomitent se efectuează şi electrocardiografie şi o fonocardiogramă

  Modul de efectuare:

  Pacientul dezbrăcat până la brâu se întinde pe patul de examinare. Se poziţionează electrozii, se măsoară tensiunea arterială şi distanţa dintre electrozi care se înscriu în aplicaţie. Se solicită pacientului să respire normal fără respiraţii ample şi se porneşte înregistrarea.

Adresă sediu

Str. Mihai Eminescu nr.3,

Cod poştal: 540043

Tel/fax: 0265.210.087

Mobil: 0770.547.384

 

Adresă Centru de recuperare

Str. Arany János nr. 46

Tel: 0365.455.155

Mobil: 0730.545.646

 

e-mail:

cabinete@procardia.ro

procardia.laborator@gmail.com

fundatiaprocardia@yahoo.com

 

Vizitaţi pagina noastră de:

SCM Procardia - Sediu

Târgu Mureș, str. Mihai Eminescu, nr. 3

tel/fax: 0265.210.087;  mobil: 0770.547.384

e-mail: cabinete@procardia.ro

SCM Procardia - Centru de recuperare

Târgu Mureș, str. Arany János, nr. 46

tel: 0365.455.155; mobil: 0730.545.646

e-mail: cabinete@procardia.ro

Facebook

COPYRIGHT© 2013 SCM PROCARDIA, ALL RIGHTS RESERVED | SITE BY: Sh, Cs, L