Donează

2%

Viaţă pentru zilele tale

 metri

pentru

sănătate

  Fizioterapie

 • Laser-terapie – MLS (Multiwave Locked System)

  Indicații: dureri, inflamaţii, hematoame şi edeme

  Terapia MLS (Multiwave Locked System) este soluţia completă de laserterapie, o terapie nouă ce se bazează pe combinarea sincronizată a emisiei laser continue (808 nm) şi pulsatile (905 nm) cu potenţarea reciprocă a efectelor specifice antiinflamatoare şi antalgice într-o undă omogenă cu diametrul larg (2 sau 5 cm) asigurând transferul energiei în adâncime cu rezultate imediate şi de lungă durată asupra proceselor inflamatorii şi dureroase.

  Exercită un efect terapeutic puternic atât pentru afecţiunile cronice cât şi pentru diferite inflamaţii, permiţând în acelaşi timp o diminuare a durerii printr-un efect analgezic. Este foarte eficient în tratarea patologiilor specifice tendoanelor şi muşchilor.

  Avantaje:

  - dispariţia foarte rapidă a durerii chiar dacă este de origine neuralgică efect antiinflamator puternic

  - vindecarea rapidă a fracturilor şi a luxaţiilor

  - recuperarea rapidă a integrităţii structurale a leziunilor musculo-tendinoase

  - rezolvarea rapidă a condiţiilor edematice

  - îmbunătăţirea imediată a circulaţiei sanguine

  - vindecarea rapidă a leziunilor superficiale, ca răni sau ulceraţii

   

 • Magnetoterapie

  Magnetoterapia este cea mai simplă şi nedureroasă terapie cunoscută. Efectul magneţilor asupra organismului uman este benefic, aceştia având rolul de a alunga durerile şi, uneori, de a pătrunde până la nivelul ţesuturilor ameliorând şi chiar vindecând diferite afecţiuni.

  Magnetoterapia este un tratament natural şi uşor de suportat de organism. Această terapie se bazează pe acţionarea directă asupra ţesuturilor a unui câmp magnetic pulsatil (CMP). Beneficiul terapeutic se datorează în principal îmbunătăţirii utilizării oxigenului de către ţesuturile lezate, ceea ce determină o creştere a vitezei de regenerare a acestora. Magnetoterapia este considerată una dintre cele mai sigure şi eficiente metode naturale de însănătoşire, şi este adeseori denumită „metoda terapeutică a secolului 20”.

  Indicații: boli reumatice degenerative şi inflamatorii (coxartroze, gonartroze, epicondilite, tendinite, etc), leziuni traumatice (contuzii, entorse, luxaţii, leziuni musculare), recuperare postoperatorie (hernii de disc, fracturi operate) şi afecţiuni neurologice (nevralgii, pareze).

  Magnetoterapia acţionează pozitiv în cazul vindecării accidentelor sportive (leziuni, entorse), inflamaţii ale încheieturilor, boala Parkinson, precum şi în vindecarea depresiilor. În plus, puterea magnetului curăţă şi cicatricile traumatice sau operatorii. Procesul de ameliorare prin acţiunea câmpului magnetic este notabil în cazul fracturilor grave osoase.

  Osteoporoza este o dereglare a asimilării mineralelor în organism. Prin terapia câmpului magnetic echilibrăm şi reglăm această asimilare.

  Sub influenţa câmpului magnetic s-a constatat creşterea densităţii osoase (după 12 săptămâni de tratament s-a constatat creşterea densităţii osoase iar după alte 36 săptămâni o nouă creştere).

  Mai puţin cunoscute sunt însă efectele magnetoterapiei asupra durerilor de cap datorate stărilor de tensiune, fie că vorbim de stres, anxietate, oboseală sau poziţie şezândă îndelungată. Alegerea unui medicament eficient necesită timp şi uneori este nevoie de mai multe încercări pentru a-l găsi pe cel potrivit. Pentru aceşti pacienţi, magnetoterapia reprezintă tratamentul ideal, cu atât mai mult cu cât pe lângă efectul analgezic are şi o acţiune sedativă generală şi de reglare a somnului.

  Magnetoterapia nu are reacţii adverse şi este contraindicată doar femeilor însărcinate şi purtătorilor de stimulator cardiac.

  Tratamentul se face zilnic şi durează între 15 şi 30 de minute. În general sunt suficiente 10-15 şedinţe, în funcţie de starea fiecărui pacient.

 • Galvanizare

  Curentul continuu a fost – şi este – foarte frecvent utilizat în terapeutică, aplicarea sa fiind numită galvanizare. Acţiunile curentului galvanic se exercită asupra organismului uman prin declanşarea diferitelor mecanisme. Mecanismul fundamental îl constituie modificarea concentraţiilor ionice la nivelul structurilor străbătute de curent şi secundar apar procese biologice în zona de trecere a curentului galvanic.

  Efectele galvanizării:

  - Efect analgezic, manifestat mai ales la anod(+).

  - Efect de stimulare, excitare manifestat la catod(-), realizează contracţii musculare ca urmare a acţiunii curentului asupra fibrelor nervoase motorii.

  - Efect sedativ, datorat acţiunii asupra Sistemului Nervos Central

  - Efect hiperemiant - vasodilatator - biotrofic, datorat activării vascularizaţiei locale dar şi cu efecte asupra circulaţiei generale

  - Efect de reglare nespecifică neuro-vegetativă

 • Ionogalvanizarea

  Iontoforeza este procedeul prin care se introduc în organism diferite substanţe medicamentoase cu ajutorul curentului electric, care le transportă prin tegument şi mucoase.

 • Bai galvanice

  Se aplică pentru tratarea unor regiuni mai întinse sau a întregului corp. Ele îmbină efectul curentului galvanic cu efectul termic al apei, care va deveni un mediu de legătură între tegument şi electrozi, curentul electric fiind distribuit pe o suprafaţă mai mare, densitatea fiind mai redusă, scade semnificativ riscul apariţiilor arsurilor la intensitatea aplicată pe parcursul procedurii.

  Băile galvanice-pot fi:

  - Bicelulare - Membre inferioare/Membre superioare

  - Mână şi picior de aceeaşi parte

  - Mână ș picior opuse

  - Patrucelulare - în care sunt introduse în vane membrele superioare şi cele inferioare.

 • Electroterapie

  Curenţi diadinamici

  Fizioterapia cu curenţi diadinamici, face parte din categoria terapiilor prin curenţi alternativi de joasă frecvenţă (50 -100 Hz). Există mai multe tipuri de curenţi diadinamici, aplicarea acestora realizându-se în funcţie de efectul scontat.

  Principalele efecte sunt cele analgetice, hiperemiante şi miorelaxant.

  Indicații: afecțiuni ale aparatului locomotor, stări posttraumatice, afecţiuni reumatice, tulburări circulatorii periferice.

  Trabert

  Este un curent de joasă frecvenţă, apropiat ca efect de curenţii diadinamici, acest curent de ultrastimulare - cu impulsuri de frecvenţă 140 Hz - are un efect analgezic pronunţat şi hiperemiant (creşte circulaţia locală sanguină).

  Se obţine un veritabil electromasaj (vibraţii puternice ale maselor musculare) şi are indicaţii în radiculopatii prin procese vertebrale degenerative, artroze, mialgii, miogeloze, PSH, spondilita, stări post traumatice (contuzii, entorse, luxaţii, întinderi ligamentare)

  TENS

  TENS (stimularea nervoasă electrică transcutanată) este metoda netraumatizantă de combatere a stărilor dureroase acute şi cronice, de diferite cauze, utilizând curenţi de joasă frecvenţă cu impulsuri dreptunghiulare, furnizaţi prin intermediul unor electrozi aplicaţi la nivelul tegumentului pacienţilor.

  Poate trata stări dureroase în orice fază a bolii, care nu răspund la alte metode terapeutice indicate (farmacologice, electrice) sau care constituie contraindicaţii la alte mijloace terapeutice fizice (neoplazii).

  Curenţi interferenţiali

  Procedura de fizioterapie prin curenţi interferenţiali creează excitaţii electrice localizate în interiorul unei regiuni din corp, prin interferenţa (amestecul) care rezultă din încrucişarea a doi curenţi sinusoidali de medie frecvenţă (3,6 şi 10,0 kHz).

  Curenţii interferenţiali sunt des aplicaţi în tratamentul de fizioterapie, deoarece este o procedură foarte plăcută, care poate fi suportată chiar şi de acei pacienţi cu dureri foarte intense.

  Au o acţiune stimulatoare asupra musculaturii scheletice, efect de stimulare asupra muşchilor netezi hipotoni, acţiune analgetică, acţiune vasomotorie cu efect hiperemizant, efecte decontracturante, miorelaxante, trofice.

  Stimulări electrice

  - Curenţi cu impulsuri rectangulare

  - Curenţi cu impulsuri exponenţiale

  - Stimulare electrică funcţională

  - Contracţia izometrică electrică

 • Ultrasunet

  Tratamentul cu ultrasunete este una din cele mai bune proceduri de fizioterapie, în care este vorba de transmiterea vibraţiilor mecanice pendulare, penetrarea şi absorbţia acestora în corpul omenesc.

  • reprezintă un masaj vibrator de mare frecvenţă

  • îmbunătăţeşte circulaţia locală şi metabolismul, reduc durerile locale de tip ischemic

  • îmbunătăţesc capacitatea de regenerare tisulară şi produc relaxare musculară

  Acţiunile biologice ale ultrasunetelor folosite în fizioterapie:

  • La nivel tegumentar are loc o eliberare masivă de mastocite cu producere de histamine.

  • Creşte activitatea de respiraţie celulară

  • Sunt activaţi fermenţi glicolitici

  • Sunt desfăcute macromolecule glucidice

  • Sunt activate procesele oxidative

  • Se produc efecte reducătoare

  • În ţesutul conjunctiv are loc o vasodilataţie cu hiperemie consecutivă

  • Dozele medii au efecte fibrinolitice, prin acţiune de rupere şi fragmentare tisulară

  Ţesutul osos reacţionează la doze mici prin formare de osteofite, la nivelurile limită de întâlnire a ţesutului osos cu părţile moi se produce o acumulare crescută de căldură, suprafaţa osului încălzindu-se de 5 ori mai mult decât muşchiul.

 • Infraroşu

  Produc hiperemie locală, activează circulaţia locală şi generală, influenţează pe cale reflexă circulaţia viscerală, au acţiune antialgică şi decontracturantă prin influenţarea directă a terminaţiilor nervoase, intensifică metabolismul local.

 • Duş subacval

  Duşurile sunt proceduri de termoterapie/fizioterapie ce constau în aplicarea asupra corpului a apei, aburilor sau aerului cald cu temperaturi şi presiuni diferite, de la o anumită distanţă.

  Duşul subacval este o formă de hidromasaj la care se adaugă aplicarea unui jet de apă sub presiune (1-6atm). Pacientul este aşezat într-o cadă (care este dotată şi cu hidromasaj simplu), în apă la o temperatură între 34-40 °C, şi în timp ce aparatul de hidromasaj stropeşte corpul pacientului, terapeutul manevrează capătul de duş la presiunea prestabilită, începând cu partea inferioara a corpului, în sensul circulaţiei venoase până la partea superioara,cu mişcări longitudinale, evitând părţile sensibile ale corpului.

  Are efecte: antialgice, relaxarea musculaturii, permiterea drenajului edemelor, stimularea circulaţiei sanguine şi digestia, duşul subacval fiind o formă de terapie, reglare şi refacere.

 • Aplicaţii cu parafină

  Acţiunea parafinei se datorează factorului termic, ea determinând o încălzire uniformă a zonei unde este aplicată de până la 38-40°C şi o creştere a circulaţiei intensă a ţesuturilor subcutanate. Parafina înmagazinează căldura şi o cedează lent organismului, pe măsură ce se răceşte. Efectul local este cel de stimulare, urmat de un răspuns de vasodilataţie periferică.

   Indicaţiile aplicaţiei de parafină sunt:

  • afecţiunile reumatismale degenerative şi inflamatorii (poliartrită reumatoidă, spondilita anchilozantă)

  • afecţiunile post traumatice ale aparatului musculo-artro-kinetic

  • suferinţe ale sistemului nervos periferic

  • suferinţe ale organelor interne (periviscerite, anexita cronică)

 • Masaj

  Masajul este una dintre cele mai plăcute şi, se pare, şi cea mai veche formă de tratament.

   La Centrul de prevenţie şi reabilitare Procardia puteţi beneficia de multe tipuri de masaj, efectuat de specialişti cu experienţă, de la masajul suedez (clasic), la masajul transversal profund (Cyriax), la masajul de drenaj limfatic, masaj anticelulitic şi relaxare. Există de asemenea tehnici speciale de masaj pentru gravide şi noi mămici, destinate îmbunătăţirii stării generale, relaxării, pregătirii pentru naştere sau refacerii rapide după naştere.

  Beneficiile masajului:

  • scade stresul

  • îmbunătăţeşte starea generală

  • reduce insomniile

  • reduce riscul de depresie

  • creşte activitatea sistemului imunitar

  • scade tensiunea arterială

  • eliberează secreţiile din plămâni

  • creşte tonusul pielii

  • produce o relaxare generală

  • ajută în procesul de slăbit şi în tratamentul anticelulitic la ameliorarea unor simptome/tulburări locale

  • scade durerea

  • reduce contractura musculară

  • îmbunătăţește circulaţia şi drenajul limfatic

  • îmbunătățește/ ameliorează postura

  • creşte flexibilitatea

  • creşte tonusul muscular

 • Reflexoterapie

  Reflexoterapia este folosită pentru prevenirea şi tratarea multor afecţiuni cronice şi acute, având la bază principii asemănătoare cu acupunctură şi presopunctură. Reflexoterapia plantară are la bază constatarea ca la nivelul tălpilor se găsesc zone de proiecţie ale tuturor organelor.

  Beneficiile şi avantajele reflexoterapiei:

  • Este o terapie valoroasă şi sigură

  • Poate fi aplicată la orice categorie de vârstă

  • Poate fi aplicată cu caracter profilactic în bolile cronice şi acute

  • Are puţine contraindicaţii

  • Nu interferă cu alte tratamente

 • Aerosoli individuali

  Sistem nebulizator ultrasonic multifuncţional

  Indicaţii:

   • Atelactazie

  • Astm bronșic

  • Bronșiectazii

  • Bronşită

  • Laringită

  • Mucoviscidoză

  • Faringită

  • Pneumonie

  • Tracheită

  • Tracheotomie

  • Dehidratare

  • Pre-/ Postoperativ

  • Pseudo- Krupp

Adresă sediu

Str. Mihai Eminescu nr.3,

Cod poştal: 540043

Tel/fax: 0265.210.087

Mobil: 0770.547.384

 

Adresă Centru de recuperare

Str. Arany János nr. 46

Tel: 0365.455.155

Mobil: 0730.545.646

 

e-mail:

cabinete@procardia.ro

procardia.laborator@gmail.com

fundatiaprocardia@yahoo.com

 

Vizitaţi pagina noastră de:

SCM Procardia - Sediu

Târgu Mureș, str. Mihai Eminescu, nr. 3

tel/fax: 0265.210.087;  mobil: 0770.547.384

e-mail: cabinete@procardia.ro

SCM Procardia - Centru de recuperare

Târgu Mureș, str. Arany János, nr. 46

tel: 0365.455.155; mobil: 0730.545.646

e-mail: cabinete@procardia.ro

Facebook

COPYRIGHT© 2013 SCM PROCARDIA, ALL RIGHTS RESERVED | SITE BY: Sh, Cs, L