Donează

2%

Viaţă pentru zilele tale

 metri

pentru

sănătate

Adresă sediu

Str. Mihai Eminescu nr.3,

Cod poştal: 540043

Tel/fax: 0265.210.087

Mobil: 0770.547.384

 

Adresă Centru de recuperare

Str. Arany János nr. 46

Tel: 0365.455.155

Mobil: 0730.545.646

 

e-mail:

cabinete@procardia.ro

procardia.laborator@gmail.com

fundatiaprocardia@yahoo.com

 

Vizitaţi pagina noastră de:

  Gimnastică de întreținere

 • Fit Ball Fitness

  Este un program de antrenament plăcut, dinamic şi  eficient pentru dezvoltarea capacităţii de efort şi a coordonării , a cărui mijloc special de realizare a obiectivelor propuse este FIT BALL–ul.

  Recreativul FIT BALL protejează în timpul antrenamentului sistemul oasteo-articular în timp ce prin diverse exerciţii aerobe are un efect optim asupra efortului cardiovascular.

  Materialul plastic din care este confecţionată mingea garantează siguranţa utilizatorului în timpul arcuirilor chiar când acesta este penetrată de un corp ascuţit.

  • Fitball-ul este un ajutor de nădejde în lupta cu kilogramelor in plus şi pentru menţinerea siluetei tale. Exerciţiile executate pe mingea de fitness tonifică musculatura spatelui.

  • Mai mult, cu ajutorul ei poţi antrena toate grupele musculare şi-ti poţi îmbunătăţi echilibrul.

  • La mingea de fitball pot apela şi persoanele mai în vârstă care suferă de dureri de spate, tulburări de echilibru, osteoporoză.

  Efectele pozitive asupra organismului

  Sedentarismul, poziţiile incorecte ale corpului,tehnicile greşite de ridicare a greutăţilor sunt cauze care afectează discurile intervertebrale.

  Astfel compresia rădăcinilor nervoase produc dureri lombare care radiază de multe ori şi la nivelul membrelor inferioare.

  În timpul încălzirii şi antrenamentului aerob efectul fiecărei arcuiri (chiar şi 120 de arcuiri/min) produce o uşoară tamponare la nivelul coloanei vertebrale, astfel compensând presarea discurilor intervertebrale. Starea de compresie produce un efect de vid natural care la cea de a doua fază, când vertebrele se îndepărtează, între discurile intervertebrale eliberate  de sub presiune se accelerează circulaţia fluidelor producând un masaj interior, drept pentru care acesta se mai numeşte şi efect de masaj.

  De aceste efecte benefice asupra coloanei vertebrale am avea nevoie fiecare pentru întreţinere, ne mai vorbind de prevenirea durerilor nedorite.

  De ce să practică fit ball ?

  I. Pentru că este cel mai eficient centru arderea ţesutului adipos!

  Şezând pe minge activitatea antigravitaţională a grupelor musculare este mai mică faţă de poziţia fără sprijin, astfel este mai uşor menţinerea pulsului optim pentru arderea ţesutului adipos.

  II. Pentru că este o soluţie definitivă în tratamentul celulitei!

  Arcuirea pe minge cu un ritm de 120 arcuiri / minut acţionează ca un masaj special pentru celulită ca la sfârşitul încălzirii să activeze zona depunerilor de celule adipoase de pe coapse şi fese.

  III. Pentru că menţine tinere discurile intervertebrale!

  Pe timpul arcuirilor pe minge efectul de masaj al vertebrelor asupra discurilor este de îmbunătăţire a irigării discurilor , ceea ce diminuează cazul persoanelor predispuse la hernie de disc, boală care atinge fiecare a l  5-6 persoană.

  IV. Pentru că este eficient în prevenirea osteoporozei!

  Efectuarea sistematică a exerciţiilor in şezând pe minge este soluţia optimă pentru prevenirea osteoporozei.

  V. Pentru că este un mijloc rapid pentru remodelarea corpului!

  În timpul exerciţiilor de forţă tip FIT BALL MIX pe lângă o intensă activitate musculară şi menţinerea echilibrului care cu ajutorul musculaturii sinergice, are un efect asupra sistemului muscular şi nervos. În comparaţie cu exerciţiile cu sprijin stabil se poate creşte  intensitatea exerciţiilor într-un timp mai scurt. Simultan cu acest efect se îmbunătăţeşte şi îndemânare,ceea ce conferă o mai bună siguranţă în practicarea altor sporturi sau în viaţa cotidiană.

  VI. Pentru că protejează articulaţia gleznei şi genunchiului!

  Arcul din minge amortizează efectul exerciţiilor cu o treime asupra articulaţiilor comparativ cu exerciţiile aerobice fără sprijin la o intensitate musculară similară.

  Salt la începutul paginii

 • Gimnastică de condiţionare

  Un program dinamic care face parte din categoria gimnasticilor medicale. Cum spune și numele, rolul ei este creșterea condiției fizice și întărirea reflexelor. Este un program cu exerciții multiple și de diferite categorii, distractive și benefice pentru menținerea și recâstigarea sănătații.

  Gimnastică de condiționare este un program complex de mişcare – gimnastică pentru adulți, esența fiind utilizarea mișcărilor noastre naturale efectuate zilnic (aplecări – ridicări, răsuciri – îndoiri, tras – împins.. ) scopul fiind acela de a pune în mișcare cât mai multe grupe musculare în fiecare exercițiu efectuat.

  Acest tip de antrenament vizează grupe musculare și mai multe articulații supuse unor mișcări în toate direcțiile posibile și în toate planurile posibile astfel le va crește randamentul și implicit funcționalitatea.

  Gimnastica medicală de condiţionare presupune o combinație de exerciții pentru amplitudinea articulară și pentru menținerea forței musculare. Aceste exerciții se folosesc nu numai pentru corectarea deficientelor ci și pentru prevenirea apariției acestora, pentru întreţinere.

  Gimnastica medicală de condiționare acționează la mai multe nivele. În primul rând, la nivel articular, mișcările active întrețin mobilitatea articulară normală. La nivelul osului, previne osteoporoza. La nivel vascular, exercițiile active ameliorează circulația sanguină. Prin activitatea fizică se reglează tensiunea arterială și funcția cardiacă. Gimnastica medicală de condiţionare are efecte favorabile și asupra funcției respiratorii, asupra funcției endocrine și are rolul important de reglare a metabolismului.

  În cadrul orelor se folosesc exerciții libere, exerciții cu bastoane, mingi medicinale, biciclete, exerciții la scară fixă, exerciții de respirație controlată, exerciții de relaxare etc.

  Salt la începutul paginii

 • Zumba pentru vârstnici

  Povestea a început în Statele Unite ale Americii unde dansatorul, Beto Perez, originar din Miami, și-a unit forţele cu antreprenorii Alberto Pearlman și Alberto Aghion pentru a crea Zumba, un program de fitness inspirat din dansul latino. Cu peste 2 milioane de DVD-uri vândute și 2000 de instructori pretutindeni în lume, Zumba s-a impus rapid ca un nou trend !

  Zumba combină energia și muzica ritmată, motivantă cu mișcări unice de dans care facilitează învațarea și asigură buna dispoziţie. Zumba foloseşte o fuziune de dansuri latino și internaţionale (de la cumbia columbiană la merengue, salsa și calypso, hip hop și reggaeton, american country, rock’n’roll) creând astfel un antrenament eficient, dinamic și captivant.

  Se utilizează principiile fitnessului pentru a maximiza arderea caloriilor, scăderea ţesutului adipos și tonifierea totală a corpului. Ritmurile efervescente latino au eliminat “partea grea” a programului, reuşind să îi facă pe toţi să se simtă bine în timpul lecţiilor.

  Muzica folosită este una preponderent latino, pentru că iniţiatorul mişcării provine din Columbia, dar fiecare instructor îşi personalizează clasa. Astfel, două clase de Zumba ţinute de doi instructori diferiţi nu vor fi niciodată la fel! Zumba este un antrenament cu zâmbetul pe buze!

  De ce?

  Este exploziv! Este o senzație excepțională, îți dorești să o practici tot timpul.

  Este diferit! Muzica, paşii, mişcările, toată ora, energia… nimic nu este asemănător unei şedinţe de Zumba. La Zumba, transpiri, e adevărat, dar râzi în timp ce o faci. Arzi calorii, îţi tonifici musculatura şi te binedispui!

  Este uşor! Nu este necesară o pregătire specială în materie de dans pentru sesiunile de zumba- poate fi practicată de oricine. Efortul nu este ridicat, distracţia însoțește mişcările pe tot parcursul şedinţei.

  Este eficient! Programul este unul cardio, o activitate fizică tonifiantă. Cele mai solicitate zone sunt cele ale picioarelor, braţelor, fesierii şi abdomenul. De asemenea, duce la îmbunătăţirea funcţionării sistemului cardio-vascular şi a capacităţii pulmonare, măreşte şi capacităţile de coordonare şi echilibru. În timpul unei şedinţe, se ard între 700 şi 1000 de calorii.

  Salt la începutul paginii

 • Pilates

  Pilates este o metodă prin care se tonifiaza întregul corp, prin exerciții de stretching și forță care au fost dezvoltate acum 90 de ani de către Joseph Pilates.

  Acest sistem de exerciții întărește și tonifiază musculatura, asigură flexibilitate și echilibru, scade nivelul de stres, oferă o postură mai bună a corpului, fese și coapse tonifiate, scad durerile de cap dacă acestea sunt date de o postura greșita, crește densitatea osoasa (de aceea pot fi exerciții folosite și în scop terapeutic), crește mobilitatea articulațiilor.

  Exercițiile incluse într-o oră de Pilates sunt variate și pun accentul pe lucrul fizic, combinat cu cel psihic. Ambele sunt coordonate cu respirația care este foarte importantă în Pilates. Exercițiile incluse sunt de stretching, tonifiere, de îmbunatațire a posturii corpului.

  Pilates se adresează oricarei persoane indiferent de vârstă sau sex, sau care au diverse probleme de sănătate pentru că exercițiile se pot adapta fiecarei persoane în parte în funcție de afecțiunea de care suferă.

  Pilates ajută la îmbunătățirea posturii corpului, creșterea tonusului muscular, îmbunătățirea respirației, a circulației sangvine și practic la eliminarea toxinelor din organism.

  Beneficiile exercitiilor Pilates sunt evidente la prima vedere și au fost folosite de-a lungul timpului de medicii specialisti, fizioterapeuti și antrenori de fitness.

  Aceste exerciții  oxigenează mușchii și cresc flexibilitatea corpului. Prin exercițiile destinate zonei abdominale se urmărește, dezvoltarea musculaturii și îmbunătățirea circulației sangvine și a musculaturii interne a zonei pelviene .

  La nivel fizic, metoda Pilates contribuie și la alte lucruri cum ar fi:

   * Măresc forma fizică a corpului;

  * Îmbunătățesc sănătatea articulațiilor, măresc mobilitatea și agilitatea întregului corp;

  * Mărește forța fizică și rezistența și previne posibilele leziuni;

  * Îmbunătățește controlul minții asupra corpului, mărește consecvența și încrederea;

  * Corectează și rectifică poziția spatelui, prin reducerea durerilor cauzate de poziția defectuoasă la birou.

  O parte din aceste rezultate oferă beneficii și la nivel mental și spiritual, iar practicarea constantă a acestora este o metodă foarte bună de relaxare, punând în prim plan atitudinea și valoarea fiecărui individ.

  Programul se axează pe musculatura posturală care ajută la păstrarea unei poziții echilibrate a corpului și care este esențială în asigurarea suportului coloanei. În particular, exercițiile Pilates învata conștientizarea respirației și a poziției coloanei și țintesc întărirea mușchilor torsieri profunzi.

  În cadrul programului lucrăm cu benzi elastice care opun rezistență, mingea mare, bastoane și greutăți.

  Salt la începutul paginii

 • Tae Bo

  Tae-bo, este o formă de aerobic la cel mai înalt nivel care combină mișcări din TAE kwon do, Box, karate, balet şi mişcări de dans hip-hop. Total Awareness Excellent Body Obedience (TAE-BO), a fost inventat de Billy Blanks în anul 1980. Acesta a fost 7 ani la rând campion la karate având centură neagră. A pus bazele acestui stil în subsolul locuintei sale. Şi-a deschis un centru de antrenament in Sherman Oaks, la început antrenând locuitorii oraşului sau ajungând într-un final sa antreneze vedetele Hollywood-ului.În prezent,acest stil este cea mai populară formă de aerobic în SUA,rezultatele fiind spectaculoase.

  Tae-bo este un sport antistres,pentru cei care și-au dorit din totdeauna să învețe mișcări de arte marțiale, să se distreze și să se mențină în formă în același timp,un curs de tae-bo este alegerea ideală. Este recomandat celor care vor să slăbească și să -și tonifice musculatura,să capete rezistență și nu în ultimul rând pentru diminuarea stresului.Exercițiile au un grad mai mare de dificultate decât aerobicul clasic implicând lovituri înalte de picior,sărituri solicitând întregul corp și arzând caloriile mai rapid.

  Tae Bo, este benefic pentru circulația sangvină,iîi lucrează întreaga musculatură corpului,stimulează producerea de endorfine (hormonul fericirii)și este eliberator de stress.Mulți oameni afirmă că după antrenament se simnt plini de energie și chef de viață.

  O şedinţă de tae-bo efectuată într-o sală de sport este alcătuită din exerciţii de încălzire, o parte de cardio cu rolul de a arde caloriile, exerciţii la saltea cu rol de tonifiere a musculaturii şi exerciţii de stretching ce ajută la îmbunătăţirea mobilităţii.

  Avantajul numărul 1 al acestui sport este că nu te plictiseşti! In plus, Tae-bo iţi lucreaza musculatura intregului corp şi încurajează competiţia, mai ales cu propria ta persoană. Tae-Bo este un antrenament de tip aerobic care este benefic pentru sistemul cardiovascular iar după câteva săptămâni de antrenament iţi vei îmbunătăţi capacitatea de coordonare, flexibilitatea şi tonusul muscular, însă cel mai mare avantaj al acestui sport este că după o oră te-a ajutat să arzi de la 500 la 800 de calorii, de două ori mai mult decât în cazul unei ore de aerobic obişnuit.

  Tae-Bo este o delectare pentru cei care îl practică. Nu este un sport de pe urma căruia să te alegi cu o febră musculară îngrozitoare dacă îţi faci o încălzire de circa 15 minute înainte de a începe. Un antrenament bine executat iţi va lasa o senzaţie de împlinire şi de bucurie de viaţă, mai mult decât de oboseală.

  Salt la începutul paginii

 • Gimnastică pentru scăderea greutăţii ponderale

  Obezitatea este în creştere în România, apreciindu-se la 20-25% din populaţia generală. Incidenţa este mai mare la sexul feminin, mai ales după vârsta de 40 de ani. Prin complicaţiile sale, obezitatea determină scurtarea duratei de viaţă, cu aproximativ nouă sau zece ani.

  Există numeroşi factori care favorizează apariţia obezităţii: genetica, mediul socioprofesional şi comportamentul. Opţiunile curative pentru obezitate sunt diverse:dieta restrictivă moderată, activitatea fizică, schimbarea modului de viaţă,farmacoterapia.

  Obiectivele kinetoterapiei trebuie grupate, în funcţie de etapele de acţiune ale tratamentului. Ca şi în cazul creşterii greutăţii corporale,scăderea acesteia se realizează în etape.

  Corespunzător primei etape, cea de lipoliză, trebuie să urmărim în paralel şi reconstrucţia corporală, prin tonifierea musculaturii. În caz contrar, prin pierdere în timp scurt a masei adipoase, tegumentele rămân fără suport şi formează riduri, cute sau falduri inestetice.

  Corespunzător celei de-a doua etape, de stare, în faza a doua a tratamentului kinetic, se urmăreşte consolidarea rezultatelor obţinute în faza de scădere accelerată a greutăţii corpului, chiar dacă în această perioadă pierderele nu sunt atât de evidente.

  Stagnarea poate fi falsă, deoarece greutatea masei adipoase pierdute este mai mică decât cea a masei musculare câştigate.

  Programele vor fi introduse treptat, după testarea obligatorie a capacităţii de efort. Ele constau în:antrenament la efort dozat, realizat după aceea şi metodologie utilizată în cazul pacienţilor coronarieni; scopul lor este de a realiza un fitness cardiovascular eficient, pentru a creşte capacitatea de efort a pacienţilor;

  Kinetoterapia în sală se bazată pe:

  • reeducare respiratorie;

  • tonifierea musculaturii abdominale;

  • exerciţii active libere;

  • ulterior exerciţii active rezistive, cu îngreunarea realizată prin obiecte portative de gimnastică(bastoane, măciuci, gantere cu greutăţi progresive, sisteme de scripeţi-greutăţi), doar dacă starea fizică a pacientului le permite;

  • dacă pacientul este în primele faze evolutive ale bolii şi nu este decompensat respirator şi/sau cardiovascular, sunt indicate exerciţiile de târâre, din decubit dorsal, lateral sau ventral, care sunt preferate, datorită consumului energetic mare, pe care îl realizează;

  • pedalaj;

  • termoterapie cu dublu efect: prin vasodilataţia masivă, pe care o produce, ajutăla eliminarea apei prin transpiraţie, dar antrenează şi o parte din grăsimile din hipoderm, ajutând scoaterea lor din depozite, dacă nu există patologie asociată, care să o contraindice.

  • masaj anticelulitic şi drenaj limfatic.

  O scădere corespunzătoare în greutate și o menținere constantă a greutății are la bază un program care presupune în primul rând o dietă raționala. Aceasta recomandă calcularea numărului de calorii ingerate și respectiv consumate după efort (numărul caloriilor consumate trebuie să fie întotdeauna mai mare decât cel adus prin aport alimentar).

  De reținut!

  Controlul greutății este rezultatul stabilirii unui program de viață sănatos care constă în abordarea unei diete raționale asociate cu un program corespunzător de exerciții fizice. Nu în ultimul rând răbdarea, perseverența și motivația stau la baza succesului oricărui program pentru slăbit.

  Salt la începutul paginii

 • Gimnastică pentru copii

  Pentru a ajuta oasele şi muşchii să se dezvolte, pentru a stimula circulaţia şi creierul, copii au nevoie de exerciţii variate şi adaptate vârstei, lucru care este destul de ignorat în lumea tehnologiei moderne.

  Activităţile din acest program vizează dezvoltarea sistemului musculo-scheletal. Se oferă a gamă variată de exerciţii, în funcţie de vârsta şi nivelul de rezistenţă fizică a copiilor. Cu un program de gimnastică bine compus aplicat în mod regulat se pot preveni sau corecta afecţiunile care apar în copilărie: probleme ale coloanei vertebrale (scolioza, cifoza, lordoza) şi probleme de statica piciorului (picior plat). Acest program ajută la dezvoltarea formării musculaturii trunchiului în cantitate necesară, şezutul activ, ajută la păstrarea tonusului  musculaturii coloanei vertebrale, în acest fel pot fi prevenite problemele de statică ale coloanei şi de ţinută care de obicei apar mai târziu.

  Copiilor, mai ales celor mici le palce să facă exerciţii! Ei depind de părinţi, învăţători şi antrenori, care trebuie să le dea un impuls/ un start în a face exerciţii şi în a continua să se dezvolte anumite deprinderi, pe termen lung.

  Programul este conceput pentru copii de 3 până la 10 ani.

  Exerciţiile sunt combinate în aşa fel, încât există posibilitatea ca, copii mai mari să supravegheze şi să ajute pe cei mici. Acest lucru dă posibilitate învăţătorului/instructorului să aleagă exerciţii adaptate fiecărui grup de copii, chiar dacă grupul este mixt, cu copii de vârste diferite.

  Pentru ca şi copii mai mici să  participare activ la diferite exerciţii, fiecare program are un nume interesant, un „story” (o poveste) care atrage şi atenţia acestora.

  Programul se concentrează pe abilităţile fizice şi senzoriale ale copiilor cât şi pe funcţiile cognitive.

  Condiţia şi rezistenţa fizică, mobilitatea şi coordonarea sunt încluse în aproape toate tipurile de exerciţii, dar fiecare exerciţiu se concentrează în special pe una sau două caracteristici fizice.

  Programul conţine 12 planuri de activităţi care se vor efectua într-o ordine bine stabilită, cu o durată de 45- 90 minute. Este recomandat să se înceapă cu prima lecţie astfel copii vor avea posibilitatea cunoaşterii materialelor folosite.

  Salt la începutul paginii

SCM Procardia - Sediu

Târgu Mureș, str. Mihai Eminescu, nr. 3

tel/fax: 0265.210.087;  mobil: 0770.547.384

e-mail: cabinete@procardia.ro

SCM Procardia - Centru de recuperare

Târgu Mureș, str. Arany János, nr. 46

tel: 0365.455.155; mobil: 0730.545.646

e-mail: cabinete@procardia.ro

Facebook

COPYRIGHT© 2013 SCM PROCARDIA, ALL RIGHTS RESERVED | SITE BY: Sh, Cs, L