Donează

2%

Viaţă pentru zilele tale

 metri

pentru

sănătate

  Gimnastică individuală

 

FIZIOTERAPIE FIZIOTERAPIE GIMNASTICĂ DE GRUPGIMNASTICĂ INDIVIDUALĂGIMNASTICĂ DE ÎNTREŢINERE

GIMNASTICĂ INDIVIDUALĂ

 Se desfăşoară pe bază de programare la: 0730-545-646

 • Kinetoterapia individuală

   Fiziokinetoterapeuții stabilesc programul de kinetoterapie numai după ce au cunoscut cu precizie diagnosticul. Programul de tratament va fi individualizat în funcție de stadiul afecțiunii, de starea pacientului, de capacitatea lui la efort si de pragul de durere.

   Programul cuprinde atât mișcări de gimnastică individuală, cât și exerciții pe aparate speciale. Echipamentele de ultima generație, (Enraf Nonius) ajutate de profesionalismul  și experiența echipei medicale, vă oferă șansa unei recuperări rapide și eficiente. La centrul de recuperare Procardia există aparate de kinetoterapie capabile să crească tonusul și forța musculara, să crească amplitudinea articulară, abilitatea și capacitatea de a face mișcări de precizie.

  O ședință de kinetoterapie durează între 30 și 60 de minute și este combinată de cele mai multe ori cu proceduri de fizioterapie și masaj terapeutic.

  Pentru creșterea randamentului terapeutic și pentru scurtarea perioadei de recuperare, kinetoterapia este combinată cu proceduri de electroterapie, laserterapie, ultrasunete, magnetoterapie sau masaj terapeutic, în funcție de afecțiune și stadiul acesteia. Sunt afecțiuni în care procedura de kinetoterapie este suficientă, nefiind necesar ca aceasta să se combine cu alte proceduri de tratament.

    Afecțiunile musculo-scheletale localizate la cap și gât, membre superioare și inferioare, coloană vertebrală, pot fi tratate printr-o gama variată de proceduri de tratament:  kinetoterapie individualizată și de grup, tracțiuni, masaj, ultrasunete, termoterapie, laserterapie, magnetoterpie, tehnici  speciale pentru  tratarea coloanei cervicale, dorsale și lombare.

 • Kinetoterapia în afecțiunile aparatului locomotor

  - ortopedice și posttraumatice- entorse, luxatii, contuzii, lumbago și lombalgie, sciatalgie, status postlaminectomie (recuperarea dupa operatia de hernie de disc)

  -tulburări de statică vertebrală  - cifoze, scolioze, rectitudine - mai ales la copii și adolescenți

 • Metoda McKenzie ( tratarea lombalgiilor)

  Programul McKenzie este un complex de exerciţii, cu eficienţă atât în durerea cronică cât şi în cea acută. Acest program foloseşte o serie de exerciţii progresive, menite să localizeze şi în cele din urmă să elimine durerea pacientului. Regimul exerciţiilor trebuie individualizat pentru fiecare pacient, încorporând numai acele mişcări care determină neutralizarea simptomelor. Cheia protocolului este reducerea protruziei discului şi apoi menţinerea structurii posterioare a discului, astfel încât să se formeze o cicatrice care să protejeze de protruzii ulterioare.

  Fizioterapeutul evaluează mişcările pacientului precum şi răspunsurile acestuia la mobilizare, apoi i se stabileşte pacientului un diagnostic. Cea mai mare parte a pacienţilor sunt diagnosticaţi cu postură deficitară, disfuncţie şi dezechilibru după cum vom explica mai jos. Pacienţii sunt trataţi printr-o combinaţie de posturi corectoare, exerciţii specifice şi în unele cazuri mobilizări analitice ale coloanei sau manipulări.

  Metoda McKenzie de diagnostic şi tratament,  este o filosofie care încurajează pacientul să fie în permanent controlul tratamentului. Tratamentul pune accent pe importanţa educaţiei şi pe implicarea activă a pacientului în programul de recuperare, cu scopul de a reduce rapid durerea şi de a restaura funcţionalitatea şi independenţa, diminuând numărul de şedinţe de tratament.

  Tratamentul trebuie să se desfăşoare când pacientul este simptomatic şi poate învăţa ce tip de mişcări reduc simptomatologia şi care o cresc.

   Obiectivele tratamentului sunt: reducerea durerii, menţinerea acestui obiectiv prin educaţie şi postură, recuperarea funcţionalităţii la nivelul coloanei lombare, prevenirea recurentelor.

 • Metoda Schroth ( tratarea scoliozei)

  Metoda Schroth este non-invazivă, care a fost utilizat cu succes în Europa începând din anii 1920. Iniţial dezvoltat în Germania de către Katharina Schroth care suferă de scolioză, această metodă este acum învăţat în clinici în mod specific dedicată Schroth terapie în Germania, Spania, Anglia, şi, mai recent, Statele Unite ale Americii.

  Metoda se bazează pe conceptul de scolioză care rezultă dintr-un complex de asimetrii musculare (mai ales puterea dezechilibrele în spate), care pot fi soluţionate cel puțin parțial prin exerciţii direcţionate.

  Programul Schroth este singurul program care are o abordare tridimensională a scoliozei și este cea mai eficientă metodă cunoscută în lume pentru corecția scoliozelor și cifozelor.

   Terapia Schroth urmărește:

  • Stoparea progresiei curburii scoliozelor

  • Scăderea unghiului scoliozei (unghiul Cobb)

  • Crește funcția pulmonară

  • Diminuarea durerilor de spate

  • Dezvoltarea coloanei vertebrale

  Obiectivele kinetoterapiei vor urmări : redresarea curburilor prin întinderea progresivo-pasivă şi completă a musculaturii concavităţii şi scurtarea musculaturii din convexitate; rederesarea bazinului şi echilibrarea centurii scapulare; dezvoltarea mobilităţii cutiei toracice; crearea unui reflex corect de postură.

  Programele de kinetoterapie sunt individualizate şi executate sub îndrumarea şi în prezenţa specialistului fizioterapeut, realizat în funcţie de tipul scoliozei, vârstă, sex, adaptarea la efort. Tratamentul corectiv trebuie înstituit precoce, imediat după depistarea deviaţiei vertebrale, efectuat continu şi susţinut, iar la nevoie introducerea în planul de tratament a posturărilor corrective.

  Metodele de evaluare utilizate pot fi:

  • Somatometrie generală: talia, bustul, greutatea, lungimea membrelor inferioare, perimetrul toracic

  • Somatometrie specială: determinarea gibusului lombar, gibusului dorsal, indicele de proportie

  • Examenul radiologic efectuat la toți pacienții cu care se poate stabili diagnosticul de certitudine prin măsurarea gradului de curbură prin metoda Cobb (unghiul Cobb).

 • Kinetoterapia în afecțiunile reumatice

  - spondilita, poliartrita reumatoidă, artrita, reumatisme degenerative, artrite, artoze (coxartroza, gonartoza) reumatismul țesutului moale (periartrita scapulo-humerală - PSH)

 • Kinetoterapia în afecțiunile neurologice

   - accidentele vasculare cerebrale, traumatismele coloanei vertebrale, boli degenerative și inflamatorii ale sistemului nervos, sindrome neurologice

  Alte forme ale kinetoterapiei de care puteţi profita la centrul nostru:

 •  Recuperare sportivă

  Obiectivele procesului de recuperare a sportivilor accidentați se referă la:

  • controlul procesului inflamator și al durerii

  • refacerea mobilității articulare și a flexibilității țesuturilor periarticulare

  • îmbunătățirea forței și rezisțentei musculare

  • dezvoltarea rezistenței cardio-vasculare (ameliorarea capacitătii generale de efort)

  • refacerea coordonării musculare specifice

  • stabilirea programului de întreținere

  În reabilitare este foarte importantă cuantificarea capacităţii funţionale a sistemului musculo-scheletar uman. Acest lucru este important pentru a determina sarcina de exerciţiu potrivită pacientului precum şi pentru a evalua progresul în perioada recuperării. Aceste tehnici de măsurare sunt disponibile oricărui terapeut prin EN-Tree M, aparat unic, extrem de acurat.

   EN Tree M este ediţia EN Tree Pulley cu modul de măsurare. EN Tree M determină cu acurateţe poziţia, velocitatea, forţa, puterea. Cu aceşti parametrii putem  cuantfica capacitatea funcţională a pacientului cu un PC.

  Cu ajutorul programului de pe calculator putem crea teste şi protocoale variate de antrenament.

  Avantaje:

  - comparaţie stâng-drept

  - evaluarea mişcărilor  normale sau anormale cu ajutorul modelelor (graficelor)

  - compararea rezultatelor între indivizi

  Progresul poate fi monitorizat prin compararea rezultatelor în timp.

  -  creșterea rezistenței musculare - prin exerciții de tonifiere cu o evoluție gradată

  - creșterea mobilității articulare - prin mobilizări pasive, pasivo-active și active cu rezistență, precum și prin exerciții de asuplizare a musculaturii articulației în cauză

  -  coordonarea, controlul și echilibrul - prin exerciții specifice  (Terra Sensa, plăci de echilibru, TRX, produse Thra Band)

  - antrenarea la efort - prin exercitii de efort aerob fără o îcărcare considerabilă și cu un număr mai mare de repetări

  -  reeducarea respiratorie - sunt exerciții de kinetoterapie pentru antrenarea musculaturii intercostale și abdominale

  - reeducarea sensibilității - sunt tehnici de kinetoterapie ce constau în stimularea terminațiilor nervoase senzitive de la nivelul zonei afectate.

  -  relaxarea - una dintre cele mai eficiente metode de relaxare folosite in kinetoterapie fiind stretching-ul. Prin această tehnică se obține întinderea mușchilor pe toată lungimea lor, având ca rezultat relaxarea, creștera elasticității, flexibilității și amplitudinii în mișcare.

 • Medical Taping – Conceptul Medical de Bandajare Neuromusculară

  Kinesiotaping-ul (sau benzile kinesio) este o tehnică de recuperare medicală nouă în România, dar brevetată cu 25 de ani în urma de către  Kase Kenzo din Japonia. A început prin a fi folosită doar in competițiile sportive, ulterior ele intrând și în atenția medicilor de recuperare și a fizioterapeuților, pentru patologia largă.

  Benzile kinesio sunt confecționate din bumbac 100%, făra latex, sunt elastice și se lipesc pe piele ca un leucoplast. Se aplică pe pielea curată, ținând cont de dispoziția fibrelor musculare și a vaselor de sânge și limfatice, ca și de caracteristicile articulare. Cheia aplicațiilor benzilor este evaluarea pacientului care trebuie făcută de un specialist care va decide modelul, forma și tehnica ce trebuie urmată.

  Efectul aplicației benzilor este de a crea imediat sub piele o peliculă de vid ce stimulează circulația sângelui și drenajul limfatic. La nivelul pielii, benzile lipite stimulează proprioceptorii, celule sau grupuri de celule sensibile la mișcare, presiune sau întindere, care trimit semnale creierului contribuind la coordonarea activității musculare și la menținerea echilibrului și poziției corpului.

  Avantajele folosirii benzii kineziologice Cure Tape sunt reprezentate de scurtarea semnificativă a duratei tratamentului, ușurința aplicării și creșterea complianței pacientului. In plus, banda kinesiologică nu împiedică mișcarea și chiar putem spune că asigură continuitatea tratamentului .

  Prin aplicarea benzii elastice Cure Tape® utilizând diferite tehnici, pot fi afectate în mod vizibil diverse tesuturi. Pe scurt, efectele care pot fi obtinute, pot fi incadrate in urmatoarele categorii:

  - Ameliorarea durerii

  - Îmbunătățirea funcției musculare prin reglarea tonusului muscular

  - Susținerea funcției articulare:

  - Stimulare proprioceptivă

  - Influențarea poziției articulațiilor

  - Influențarea direcției mișcării

  - Creșterea stabilității

  - Neutralizarea congestiei circulației sanguine și drenajului limfatic

  - Influențarea neuroreflectorilor

 • Kinetoterapia în afecțiunile aparatului cardio-vascular

  Urmează să adaugăm conținut.

  Între timp gimnastică plăcută și recuperare grabnică

 • Kinetoterapia în afecțiunile aparatului respirator

  Urmează să adaugăm conținut.

  Între timp gimnastică plăcută și recuperare grabnică

 • Kinetoterapia în afecțiunile metabolice  ~ obezitatea

  Urmează să adaugăm conținut.

  Între timp gimnastică plăcută și recuperare grabnică

 • Kinetoterapia maladiilor congenitale ~ distrofia neuro-musculară, luxația congenitală de șold, tetraplegia

  Urmează să adaugăm conținut.

  Între timp gimnastică plăcută și recuperare grabnică

Adresă sediu

Str. Mihai Eminescu nr.3,

Cod poştal: 540043

Tel/fax: 0265.210.087

Mobil: 0770.547.384

 

Adresă Centru de recuperare

Str. Arany János nr. 46

Tel: 0365.455.155

Mobil: 0730.545.646

 

e-mail:

cabinete@procardia.ro

procardia.laborator@gmail.com

fundatiaprocardia@yahoo.com

 

Vizitaţi pagina noastră de:

SCM Procardia - Sediu

Târgu Mureș, str. Mihai Eminescu, nr. 3

tel/fax: 0265.210.087;  mobil: 0770.547.384

e-mail: cabinete@procardia.ro

SCM Procardia - Centru de recuperare

Târgu Mureș, str. Arany János, nr. 46

tel: 0365.455.155; mobil: 0730.545.646

e-mail: cabinete@procardia.ro

Facebook

COPYRIGHT© 2013 SCM PROCARDIA, ALL RIGHTS RESERVED | SITE BY: Sh, Cs, L